Tuesday, May 2, 2017

LÕUAD

Sellenädalases ITSPEA peatükis tutvusime põgusalt tugilahendustega, mis mõeldud ühe või mitme puudega inimesele arvutiga suhtlemise võimaldamiseks. Peaksin kirjeldama üht, mis minu jaoks uudne, kuid meelevaldselt kirjeldaks hoopis üht olulist, võimast ja levinud tarkvara JAWS, mida olen ka ise pidanud ühele nägemispuudega inimesele paigaldama.

Info Internetis, missugused Windowsi opsüsteemid on parajasti JAWS-is toetatud, on pisut kahetine - tootja enda leht räägib toest alates Windows 8.1'st, Wikipedia räägib aga toest Vistast ülespoole. Ise paigaldasin kunagi JAWS'i Windows XP peale ning see protsess oli igati probleemivaba. Kui esmakordselt kuulsin programmi eesti keelt taasesitamas, oli see minu kõrvale küll väga võõras ja harjumatu, kuid kasutaja oli sellega varasemalt juba kokku puutunud ning tema sõnul oli lõpptoode talle igati sobilik - luges sellega peamiselt Outlookist e-maile, veebist ajalehti jne. Samuti selgus kasutaja jutust, et tema nägemispuudega inimeste tutvusringkonnas on programm laialt kasutusel ja rahvas asjaga üldjoontes rahul. On ka rõõm tõdeda, et Eestis tegutsev MTÜ Silmalaegas paneb JAWS-i endale soetada soovijatele suure õla alla, kompenseerides 90% toote maksumusest.

Kõik igapäevasemad tegevused arvutiga peaks JAWS-i abiga tehtud saama - toetatud on brauseritest vähemalt IE ja Firefox, kontoritarkvarapakettidest MS Office, PDF-idega saadakse hakkama jne. Uusim versioon toetab nt "hiirekaja" - teksti esitust, mis hetkel hiire all. Spetsiifilisemaid "featuure" on JAWS-il mitmeid, mis nägemispuudega inimese elu arvutis igatpidi lihtsamaks proovivad teha, olgu selleks siis ühilduvus Braille-tüüpi klaviatuuridega või MAGic ekraanisuurendusrakendusega. Nagu iga tarkvaraga ikka, on mõistlik see lihtsalt järgi proovida veendumaks, et see kasutaja vajadusi täidab, tasuta versioon on kasutatav 40-minutilise ajapiiranguga. Lähemalt saab ennast kurssi viia toote omalehel http://www.freedomscientific.com/Products/Blindness/JAWS .

No comments:

Post a Comment