Thursday, April 27, 2017

Kasutatavusest veebis

Räägime UX'ist ehk user experience'ist veebis. Jakob Nielseni kriteeriumide kohaselt võib jagada siin kasutuskogemuse viieks komponendiks: õpitavus, tõhusus, meeldejäävus, vead ja rahulolu. Jäin seepeale mõttesse, millal viimati kasutasin mõnd veebilehte või -teenust, millega oleks kaasnenud midagi wow-efekti sarnast seoses asja mugavuse, hõlpsusega vms, ning ausalt öeldes ei suutnudki meenutada sellist juhtumit. Mis siis lahti, olen oma hinnangutes liiga karm või?

Kui Nielseni kriteeriume vaadata, siis enamike minu igapäevaelus kasutatavate veebilehtede seis on ilmselt üsna OK. Enam-vähem on kõik "massitarbekaup" ning ega seda staatust polegi võimalik mingisuguse mittekasutatava käkiga eriti saavutada. Kokkuvõttes on igal veebilehel ju mingisugune oma tööülesanne täita ja ka mõistusevabamaid saite saab luua tehniliselt väga pädevaid. 9Gagi ikka teate, eks? Lähed sinna eesmärgiga tappa aega ja ehk natuke itsitada. Scrollid ja scrollid, kuni hiir juba nutab, ajugi peas ilmselt nutab ning halvemal juhul irdud reaalsusest pikaks ajaks. Saad aru, et asi on hull, kui jõuad lehekülje lõppu, kus on nupp "I Want More Fun!". Vajutad ja kõik jätkub. Sujuvalt, tehniliste tõrgeteta, algoritmi alusel, mis söödab ette kellegi poolt juba heakskiidetud content'i. Saidi eesmärk täidetud, kasutatavuse koha pealt kõik suurepärane.

Ja siis taipad, et äkki peaks natuke uudiseid ka lugema, sest muidu jääb "päris maailm" täiesti võõraks. Teed otsuse, et lähed Delfisse. Muidugi sa oskad seal teha kõike, mis vaja - lugeda uudiseid, võib-olla kommentaariumis kedagi natuke sõimata, samamoodi 9gagilikult tuimalt scrollida jne -, aga see kõik on kuidagi nii õudne, sest ekraaniäärised üritavad müüa pesupulbrit ja iga uue uudistab'i avamisel süüdistatakse sind reklaamiblokeerija kasutamise tõttu kellegi nälgajätmises. Peaaegu paha hakkab sellest risust, mis on ekraanil, aga ikka sa scrollid ja loed. Tehniliselt, jah, kõik toimib, aga mis "maitse" sellest suhu jääb...?

Heal juhul mõistad päeva lõpus, et oleks ehk pidanud mõlemad veebilehed jätma külastamata ning lugema pargipingil vana head ajalehte.

No comments:

Post a Comment